OSKB 2022

Arménie byla účastníkem nedávného prvního summitu (Evropského politické společenství) v Praze. To může být určitá předzvěst, že se už nemusí spoléhat jen na Ruskou vojenskou podporu. Kritika Vladimíra Putina se v poslední době stále silněji ozývá z mnoha středoasijských států sdružených v OSKB. S pokračující válkou na Ukrajině se Rusko dostává do těžší situace a jeho autorita mezi členy sdružení rychle klesá. V případě dalších problému ruské armády na Ukrajině bude dále oslabovat. Už dnes přicházejí signály, že ruská autorita v oblasti je otřesená v základech, a že se někteří členové OSKB snaží vyvažovat ruský vliv v regionu jednáním s dalšími mocnostmi. Někteří s Čínou, která s nimi sousedí, jiní hledají možnosti spolupráce s Evropskou unií.

Jisté ale je, že Putinovi by případný rozpad OSKB politicky zlomil vaz. Se stahováním části vojáků (a vojenskými ztrátami) ze základen v Sýrii, Arménii a současnou mobilizací v separatistických regionech (Čečensko, Jižní Osetie, Abcházie), která je krajně nepopulární, protože lidské ztráty ruské armády jsou obrovské, roste uvnitř OSKB napětí. Současné vojenské neúspěchy ruské armády na Ukrajině by mohly znejistit další členy OSKB, jak už se to stalo v minulosti. A to není chyba NATO, ale Ruska, že se od něj členové vojenského obraného uskupení odvracejí.

Teoreticky ale může tedy nastat i opačná situace. Putin se může pokusit připojit k ruské federaci další separatistické regiony (Podněstří, Jižní Osetie, Abcházie) a tím ještě přiostřit situaci. Rozhodnutí Kremlu ale nezáleží jen na Putinovi. Hlavní bude vývoj na ukrajinském bojišti.

Jisté už teď ale je, že válka na Ukrajině postavení Ruska podkopává. Může se stát, že další státy sdružené v OSKB využijí situace a spustí se další vlna opouštění organizace. Ať už z důvodu nespokojenosti s ruským postupem nebo historickou příležitostí zbavit se ruského područí a vytvořit si nové vazby na nové mocnosti (viz mapa).

 

———————————

23.11.2022   Putin se vydal do Arménie, v Jerevanu narazí na protesty

Vojáky v ruském táboře stříleli Tádžikové kvůli víře, tvrdí Kyjev

Putina zase nechali čekat. Tentokrát v Samarkandu

Rozdíl na první pohled. Putina na summitu přivítali jinak než další prezidenty

„Pozdravili jsme se špatně? Vladimíre Vladimiroviči, respektujte nás!“  Tádžikistán se postavil Putinovi

 

OSBK historie
OSBK historie
, ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika